XBMC (live) 9.04 configureren na installatie

September 21, 2009 by at 11:25 23 Comments

In deze handleiding probeer ik uit te leggen hoe je XBMC het beste kan configureren. Deze handleiding is geschreven voor de laatste versie 9.04.1 en ik maak gebruik van XBMC Live in combinatie met een Nvidia ION systeem. Het aanmaken van een live USB kan je teruglezen in deze handleiding: http://www.xbmcfreak.nl/xbmc-904-live-installeren-op-een-usb-key-met-virtualbox/ of http://www.xbmcfreak.nl/xbmc-live-usb-key-maken-met-unetbootin/

Algemene instellingen

Nadat XBMC is gestart moet het onderstaande scherm verschijnen. Ga met het toetsenbord naar Settings en druk op Enter.

xbmc_20090517_1

Het onderstaande menu moet nu op het scherm verschijnen. Gebruik de pijltjes toetsen en ga naar Appereance.

xbmc_20090517_2

Via het menu aan de linkerkant gaan we de taal wijzigen naar het Nederlands. Gebruik de pijltjes naar beneden toetsen om via Language de taal in het Nederlands te zetten.

xbmc_20090517_3

In hetzelfde menu kunnen we ook de muis activeren. Kies uit linkerkant de optie Uiterlijk en zet onderaan het vinkje Muis inschakelen aan.

xbmc_20090517_4

De volgende optie is een beetje verwarrend. Je zou veronderstellen dat de schermresolutie ingesteld moet worden via het Video instellingen menu. Niets in minder waar, deze instellingen zit onder de instelling Beeldscherm. Selecteer de juiste resolutie. Voor FullHD moet je gebruik maken van 1080p of 1920×1200.

Tip: Voor de HDMI gebruikers onder ons heb ik nog een handige tip: http://www.xbmcfreak.nl/xbmc-live-video-output-altijd-naar-hdmi/

Tip: Een probleem bij mij was dat na het rebooten van het systeem de resolutie instellingen verdwenen waren als de TV niet aan stond. Om dit op te lossen kan je gebruik maken van deze handleiding: http://www.xbmcfreak.nl/xbmc-live-vaste-en-hogere-refreshrates/

We kiezen hier de juiste Resolutie en vervolgen de handleiding.

xbmc_20090517_17

Video instellingen

Als we nu op de ESC toets drukken komen we terug in het hoofdmenu van de instellingen. Kies voor Video en druk op Enter.

xbmc_20090517_28

In het algemene menu kunnen we een aantal opties aanzetten. Ik adviseer om in ieder geval geplitste bestanden als één te behandelen. Hierdoor worden opgeknipte bestanden als één bestand gezien. Verder zou ik de layout van iedere map laten onthouden.

xbmc_20090517_29

In het speler menu staan de belangrijkste instellingen. Eerst gaan we het beelscherm kalibreren. De meeste gebruikers kunnen deze stap overslaan, echter moest ik mijn instellingen tot -6 verkleinen om XBMC geheel op het scherm te krijgen. Klik op Enter voor deze optie.

xbmc_20090517_30

Het verkleinen en vergroten doen we vervolgens met de pijltjestoetsen. Druk op Enter of ESC als de juiste instellingen zijn bereikt.

xbmc_20090517_31

Terug in het speler menu moeten we de juiste render methode kiezen. Dit is zeer belangrijk! De Nvidia ION, Acer Revo gebruikers moeten hier kiezen voor VDPAU. Doe je dit niet dan zal het beeld bij het spelen video stotteren!

Tip: Nieuwe drivers met snellere versies van VDPAU kan je installeren met behulp van deze handleiding: http://www.xbmcfreak.nl/nvidia-1851814-installeren-op-xbmc-904/

We kiezen hier voor VDPAU en vervolgen de handleiding.

Tip: Het aanpassen van de refresh rate optie werkt als volgt: http://www.xbmcfreak.nl/xbmc-9-04-en-auto-refresh-rate/

xbmc_20090517_32

Muziek instellingen

De volgende stappen zijn het configureren van de muziek instellingen. We gaan nu de muziek instellingen goed zetten. Druk op ESC om weer in het instellingen menu te komen en kies ditmaal voor Muziek.

xbmc_20090517_26

In de bibliotheek optie kiezen we de scraper. De scraper het onderdeel van XBMC dat op zoek gaat op het Internet naar informatie over de muziek. We kiezen hier voor Allmusic.

xbmc_20090517_27

Films toevoegen

Nu de meeste instellingen goed staan, gaan we XBMC voorzien van content. In dit voorbeeld gaan we een locatie opgeven waarin zich Video bestanden vinden en gaan we de layout van XBMC aanpassen. Ga helemaal terug naar het beginscherm en kies bovenaan voor Videos.

xbmc_20090517_1

Nu zien we twee mogelijkheden. De optie Films is de map Movies in de gebruikersmap van XBMC.

Tip: Om bestanden te plaatsen in de XBMC home directory kan je gebruik maken van deze handleiding: http://www.xbmcfreak.nl/bestanden-plaatsen-op-xbmc-live/

Met de tweede optie kunnen we een extra locatie toevoegen. Kies voor deze optie en vervolgen de handleiding.

xbmc_20090517_6

Kies voor Bladeren

xbmc_20090517_7

We krijgen nu een overzichtsscherm te zien met een aantal mogelijkheden. De lijst is standaard voorzien van de meest gangbare instellingen. Windows Netwerk (SBM) is voor het ophalen van Video’s van Windows machines. De onderste optie geeft de mogelijkheid om uit nog meer protocollen te kiezen, bijvoorbeeld een Apple iTunes Library.

xbmc_20090517_18

In dit onderstaande voorbeeld voegen we een iTunes library toe. Net zoals alle andere locaties moet het ipadres of de hostname van de computer waarop de multimedia bestanden staan worden opgegeven.

xbmc_20090517_8

Nu komen we bij een belangrijke instelling. Het kiezen van de juiste scraper. De scraper haalt de informatie die hoort bij de film op van het Internet. In dit voorbeeld kiezen we voor Video’s in combinatie met IMDB. Bevat de bron of de map uitsluitend TV series, kies dan voor de optie TV Series.

xbmc_20090517_9

Als we nu terugkeren in het Video menu zien we twee locaties staan. Aan de linkerkant van het scherm kunnen we de weergave veranderen. Kies voor de optie Layout: Fanart en activeer de Bibliotheekmodus. Alle films uit alle verschillende bronnen zullen in een presentatie weergegeven worden met backgrounds (fanarts) en achtergrondinformatie.

xbmc_20090517_35

Bij het scrollen door de Video’s haalt XBMC de juiste informatie uit de database.

xbmc_20090517_36

Muziek toevoegen

Dezelfde stappen kunnen ondernomen worden voor het toevoegen van Muziek. Voeg een locatie toe via Locatie toevoegen.

xbmc_20090517_11

Blader naar de juiste bron.

xbmc_20090517_12

Geef de bron op.

xbmc_20090517_19

Voor het beste resultaat: Selecteer de Bibliotheekmodus en zet de layout op Thumbnails

xbmc_20090517_37

De meeste gebruikersinstellingen zijn nu klaar en je zou op dit moment al aardig uit de voeten moeten kunnen met XBMC. Nog een andere tip die ik kan meegeven is het juist instellen van het netwerk en de eventserver.Via de eventserver is het mogelijk XBMC draadloos te bedienen, bijvoorbeeld met een telefoon of afstandsbediening.

Settings.network.remoteeveents

Via de webserver port is het mogelijk XBMC te bedienen vanaf een laptop, iPhone of met behulp van een browser. Zo kan je draadloos het systeem bedienen.

Settings.network.servers

Met dank aan Leo Cardinaals: http://lcardinaals.wordpress.com/2009/05/17/ubuntu-xbmc/

Comments

 1. A. Hofman says:

  Kan je ook uitleggen hoe alles in te stellen zodat xbmc mijn windows pc kan zien? Ik had iets gelezen over Samba? Hoe installeer je dat en hoe stel je dat goed in?
  Ik las ook ergens op je blog dat je sabnzbd+ hebt en bv torrentflux. Hoe installeer ik dat en stel ik dat allemaal in?
  En is het mogelijk om met XBMC live toch ook nog een internet browser te installeren zoals firefox? Of moet ik daarvoor een full Ubuntu installation voor doen en dan xbmc los installeren?
  Ik ben nog helemaal nieuw in Linux, dus moet nog een hoop leren…

 2. A. Hofman :

  Kan je ook uitleggen hoe alles in te stellen zodat xbmc mijn windows pc kan zien? Ik had iets gelezen over Samba? Hoe installeer je dat en hoe stel je dat goed in?
  Ik las ook ergens op je blog dat je sabnzbd+ hebt en bv torrentflux. Hoe installeer ik dat en stel ik dat allemaal in?
  En is het mogelijk om met XBMC live toch ook nog een internet browser te installeren zoals firefox? Of moet ik daarvoor een full Ubuntu installation voor doen en dan xbmc los installeren?
  Ik ben nog helemaal nieuw in Linux, dus moet nog een hoop leren…

  Firefox is niet mogelijk, tenzij je bijvoorbeeld een gnome of kde desktop gaat installeren. Het systeem zal hierdoor wel trager worden! Wat betreft de overige vragen. Kijk nog even op mijn blog!

 3. Steve says:

  Piethein, ik zie dat je “aanpassen refresh rate”/”adjust refresh rate” niet hebt aangevinkt, doe je dat bewust niet?

 4. Steve :

  Piethein, ik zie dat je “aanpassen refresh rate”/”adjust refresh rate” niet hebt aangevinkt, doe je dat bewust niet?

  Ik heb hier eigenlijk niet opgelet. Mijn ervaring onder Linux is dat het zeer lastig is X zo te configueren dat er automatisch meegeschakeld wordt. Geef ik X en XBMC de vrijheid automatisch te schakelen dan merk ik bijvoorbeeld dat na een reboot altijd de laagste resolutie en refreshrates worden gekozen als ik mijn TV nog niet heb aangezet. Om die reden heb ik het uitgezet. In de SVN zit trouwens de optie smooth video. Smooth video schaalt de film zo op dat het niet meer zou moeten uitmaken welke refreshrate je gebruikt.

 5. woelen says:

  De REVO is een pracht systeempje, ik heb er ook al enkele 1080p filmpjes op afgespeeld en het ziet er geweldig uit. AVI DPDRips zijn ook heel goed te pruimen met prima afspeelkwaliteit.

  Ik heb echter wel een probleem met het afspelen van AVI bestanden met MPEG layer-3 audio op 56 kbit/s. Deze AVI bestanden worden supersnel afgespeeld met Donald Duck stemmetjes. Alles gaat gewoon 2 keer zo snel of zo, net alsof je snel vooruit spoelt. Dit heb ik niet kunnen oplossen. AVI bestanden met MPEG layer-3 audio op 128 kbit/s gaan wel goed. Het lijkt wel alsof XBMC de snelheid van afspelen van een film afstemt op de audio stream en als daar iets mis mee is, dan krijgt ie de vrije loop.

 6. Patrick says:

  Wat een geweldige site. Heb even zitten knoeien maar inmiddels draait Xbmclive op mijn Asrock ION met Full HD. Alleen 1 vraagje. Ik mis de bibliotheekmodus :(
  Vind dat wel zonde wat het oogt we stoer :)

  Iemand een idee?

 7. Ruud says:

  Nog een vraag ik hou met een POV330 bordje en 1GB geheugen toch stotterend beeld met M2TS fullhd bestanden (met de XBMC live cd opgestart, VDPAU aan), kan het zijn dat het interne geheugen dan de beperking is?

 8. Ruud :

  Nog een vraag ik hou met een POV330 bordje en 1GB geheugen toch stotterend beeld met M2TS fullhd bestanden (met de XBMC live cd opgestart, VDPAU aan), kan het zijn dat het interne geheugen dan de beperking is?

  Staat het interne video geheugen op 512 mb? Meestal staan ze op 128 of 256 ingesteld en dan merk je inderdaad stotteringen!

 9. Plofkroket says:

  Vraag:
  Ik heb ondertussen tal van films op mijn XBMC Live systeem gezet via WinSCP.
  Ik weet echter niet hoe of waar ik kan zien hoeveel beschikbare schrijfruimte ik nog heb.
  Kan iemand mij helpen?
  Het betreft dus de Ubuntu XBMC Live 9.04 installatie.

 10. BelRom says:

  Hellow,
  Ik kan de optie bibliotheekmodus niet activeren.
  Kan je me hierbij helpen aub?
  Thx

 11. hoi ,
  ik werk reeds geruime tijd met XBMC en ben daar heel tevreden over.
  Echter , ik heb ondertussen een paar honderd films en het navigeren hierdoor duurt lang.
  Hoe kan ik films selecteren aan de hand van de beginletter ?

 12. bram says:

  Ik werk ook met XBMC. Heb ik het goed begrpen dat als je de bibliotheekmodus niet gebruikt er ook nauwelijks tot geen info komt in het het menu VIDEO.
  Het rare is namelijk dat ik via de map VIDEO mijn eigen mappenstructuur van films zie, maar geen een info wordt hierbij gegeven.
  Als ik de bibliotheekmodus aanzet heeft de XBMC wel alle info en afbeeldingen van de films zichtbaar. MAar aan de ene kant is dit menu erg onhandig (genre, jaar, acteur,…) en bijv. in de map (titel) staan de films wel soms 10x onder elkaar.
  Ik download films via een nieuwsgroep. Heeft het hier iets mee van doen?

  Bedankt.

 13. Erwin says:

  Hallo ik voel me heel dom maar ik heb dit programma geinstalleerd in de hoop dat ik op mijn samsung tv via een ethernetkabel media kan afspelen, helaas zie ik op mijn tv geen verbinding met dit programma. ik ben zeer dankbaar voor een antwoord. groet Erwin

 14. W de haan says:

  Hoi, ik heb een xbmc mediaplayer via de tv lopen. Ineens staat in tv scherm icoontje in rood “geluid uit”. Geen geluid dus. Weet iemand, hoe ik het weer kan veranderen zodat ik weer geluid heb?

  Is lastig zo.

 15. W de haan,

  hoe krijg ik het rode icoontje rechts boven van geen geluid weg. systeem heeft het goed gedaan.

 16. gert,

  The only solution I have found is to modify xbmc guisettings.xml file:

  So if you are using raspbmc you will find this in the /home/pi/.xbmc/userdata folder, but other implementations of xbmc will have a similar structure.

  nano /home/pi/.xbmc/userdata/guisettings.xml

  The file is an xml file and the /audio/mute element that needs to be changed is:

  true
  0.622222

  Modify the setting to false:

  false
  0.622222

  Save the file (CTRL X)

 17. smoke says:

  gert,

  heb je dit kunnen oplossen ik heb hetzelfde probleem?

 18. peter says:

  hallo weet iemend ook een filmkanaal voor nederlands gesproken films heb namelijk 2 kids die nog niet lezen en geen engens verstaan

 19. edwin says:

  zeg ik zie linksboven in het tv scherm het weer staan,maar rechtsboven de tijd.en deze tijd klopt niet staat op 1jan 1970.hoe verander ik dit?

 20. belele20 says:

  Hallo,

  Heb xbmc op een laptop geinstalleerd die aangesloten is op mijn netwerk.
  Hoe kan ik films die ik met xbmc ophaal op mijn smart tv kijken?

 21. Hilde says:

  Hoe kan ik dit programma minimaliseren? Ik kan enkel kiezen voor afsluiten of sluimer enz
  Dank u

 22. Hoe krijg ik de iconen of pictogrammen terug in het start scherm ipv een lijst

Add Comment Register

Leave a Comment

*