Sonos Zoneplayer Z90 en multi-room review

July 26, 2011 by at 09:00 11 Comments

Afgelopen weekend kreeg ik navolging van de Sonos Play: 5 ook de Zoneplayer 90 geleverd van Stassen Hifi. Sonos is een multi-room audio systeem, waarvan we in de eerdere review al hebben gezien dat deze goed samenwerkt met streams vanaf het internet, spotify of bestanden is op een pc, nas of media center zijn opgeslagen. In deze review bekijken we de ZonePlayer 90 en hoe deze in een multi-room opstelling met andere Sonos componenten samenwerkt.

De ZonePlayer 90 is in tegenstelling tot de Play: 5 en Play: 3 geen geintegreerd speaker systeem, maar een component wat we kunnen aansluiten op een bestaande audio installatie. Mocht je dus al voorzien zijn van een aantal setup of de oude geluids-apparatuur niet de deur uit te willen doen, dan is de Zoneplayer 90 de oplossing om het geheel met Sonos te laten samenwerken.

Het kastje is zoals we kunnen zien zeer klein en om die reden makkelijk weg te werken in een kast of achter de audio installatie. Aan de voorkant zien we de volume en mute knoppen zitten. Het volume kan vanaf hier bediend worden, maar uiteraard ook via de software.

Aan de achterkant zien we verschillende uitgangen. Twee keer ethernet voor de aansluiting op het netwerk, waarbij de poort die overblijft dus ook als hub gebruikt kan worden. Dit zagen we al eerder bij de Play: 5. Draadloos verbinding maken met een bestaand Sonos netwerk kan uiteraard ook. Verder is er een digitale s/p-dif uitgang en digitale coax uitgang te zien. Daarnaast ook tulp in- en uitgangen. De ingang kan bijvoorbeeld gebruikt worden om een Airport Express aan te sluiten op het Sonos netwerk. Hierover later meer. De RCA connectoren hebben ook een pre-out functie, waarmee dus ook een zwaardere stereo eindversterker aangesloten kan worden op de Zoneplayer.

Eenmaal de Zoneplayer Z90 aangesloten op het netwerk is het installeren een fluitje van een cent. In de vorige review konden we lezen dat het installeren en toevoegen van een extra Sonos apparaat met de iPhone snel en simpel te doen is. Het aansluiten van de Zoneplayer Z90 is niet anders het geval. Na het toevoegen van een tweede Sonos apparaat in het netwerk valt me meteen iets op aan de software. De software geeft na het toevoegen van een tweede apparaat de mogelijkheid om ieder Sonos apparaat los te bedienen. De ZonePlayer Z90 heb ik in dit voorbeeld voorzien van een Radio stream. De Play: 5, die als portable op de slaapkamer staat, speelt een nummer vanaf mijn NAS systeem. Meerdere systemen bundelen kan bijvoorbeeld ook! Door op de Group button te drukken en op het volgende scherm (zie onder) beide apparaten te selecteren kan ik de radio feed naar beide apparaten sturen. De muziek wordt perfect gesynchroniseerd zodat zowel uit de slaapkamer als de woonkamer dezelfde muziek te horen is.

Als we inzoomen op de volumeknop is er een zeer handige functie te bekennen. Het volume is afzonderlijk op iedere Zone los in te stellen. Het gehele volume van beide apparaten kan ook in een keer omhoog worden gebracht door de meest onderstaande slide naar rechts te bewegen. Terwijl ik dit doe klinkt zowel uit de slaapkamer als de woonkamer de muziek harder. Het koppelen van meerdere zones wordt door Sonos de party mode genoemd.

Een zone los koppelen is net zo simpel als het aanmaken. Door op de group te drukken keer ik terug in het selectie scherm. Met een vinkje is vervolgens een zone aan of uit te zetten.

Volgens Sonos is het mogelijk wel 32 losse zones te koppelen of afzonderlijk in groepen te plaatsen. Verder is het ook mogelijk om Zones in stereo naast elkaar te plaatsen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk twee Play: 5 apparaten links en rechts op te stellen en het stereo geluid zo over de twee te verdelen.

Externe bronnen en Apple Airport Express

Sonos heeft in zijn vorige update de zoneplayers compatible gemaakt met de AirTunes technology van Apple. Vraag die jullie misschien stellen is waarom alle Sonos apparaten niet standaard voorzien zijn van Airtunes? Het gerucht is dat Apple een licentie van 99 dollar vraagt per verkocht Airtunes compatible apparaat. De prijzen van de Sonos systemen zouden dan dus heel veel duurder worden. Sonos heeft een slimme oplossing bedacht om de extra royalities te omzeilen. Door een AirPort Express te verbinden op een van de Sonos systemen is het mogelijk om het gehele Sonos netwerk te voorzien van Airtunes. Ja je leest het goed, maar één Airport Express is nodig. Hoe dit in de praktijk eruit ziet is in het onderstaande plaatje uitgelegd.

Een handige handleiding is trouwens hier te vinden: http://www.iphoneclub.nl/113829/sonos-krijgt-airplay-ondersteuning/

Een Airport Express kan momenteel alleen worden aangesloten op een ZonePlayer Z90 of Play: 5. De Airport Express sluiten we aan op de Line-in. De Airport stream is volgens vanuit het Music Menu vanuit de Line-In optie op te pikken en kan op een zelfde manier over verschillende Zones worden verdeeld.

Multi-Room conclusie

Het multi room concept van Sonos is echt waanzinnig! De muziek staat sinds de aanschaf van Sonos eigenlijk altijd aan. Apparaten springen gemakkelijk uit de stand-by en doordat alles simpel vanaf de iPhone te bedienen is heb je de muziek eigenlijk altijd in je broekzak. Dezelfde muziek in door het gehele huis? Of iedere kamer voorzien van eigen thema muziek? Met Sonos is dit echt een fluitje van een cent. Nadeel is wel de hogere prijs, maar daar staat tegenover dat het systeem snel en gemakkelijk uit te breiden is.

Met dank aan Stassen Hifi voor het beschikbaar stellen van de apparatuur voor deze review. Bezoekers van XBMCFreak die geinteresseerd zijn kunnen rekenen op een “speciale” service! Meer informatie is te vinden op http://www.stassen.nl

Comments

 1. Erik says:

  Denk dat het misschien beter is als hij het in categorieen gaat opsplitsen, nu staat er hardware xbmc onder, terwijl het in de hardware hoek hoort en niet XBMC.

  Desalnietemin heb ik er geen problemen mee, de gemiddelde xbmc gebruiker is nu eenmaal rondom zijn entertainment bezig en dan past dit er wel bij.

 2. Kristof says:

  Misschien ook eens een vergelijking maken met SqueezeBox ?

 3. Kristof says:

  Ik vind dergelijke topics trouwens ook wel passen op deze site…
  Keep it up !

 4. adgr says:

  sonos, squeezbox, nas, xbmc… het is allemaal gerelateerd aan audiovisuele entertainment. Prima dus dat er op deze site aandacht aan besteed wordt.
  Ik heb zelf sinds een paar dagen een squeezebox radio die naast internetradio gebruikt wordt om, van de zelfde nas als waar xbmc muziek en films van speelt, muziek te streamen m.b.v. de squeezecenter software op de nas.

 5. Joost says:

  De ondertitel is ‘Home Theaters, Media Players, HTPC’s, Nvidia ION & XBMC’.
  Dat impliceert dat er naar meer wordt gekeken dan alleen XBMC.

 6. Ned Kelly says:

  Leuke review, past idd hier wel op site.
  Wel grappig dat er zo veel mensen voor een veredelde “mono” systeem gaan. :D

 7. @Ned Kelly
  Hoezo “Mono” ?
  Sonos kan ook “gewoon” als stereo werken hoor.
  Op de Z90 en de Z120 zit toch écht een stereo uitgang !
  De Z90 sluit je bovendien op een bestaande versterker aan en op de Z120 kunnen 2 losse speakers worden aangesloten.
  Wat is daar dan “mono” aan vraag ik mij af ?
  Ook de S3 (nieuw model)en de S5 kan in stereo werken alleen dien je er dan 2 in dezelde ruimte onder te brengen (zelfde connectienaam meegeven) en je hebt prachtig “stereo” :-)

 8. adgr says:

  Feit blijft dat de S3 en S5 op zich niet stereo zijn.
  Voor het geld van 2 van die dingen kun je ook een paar heel aardige speakers en een versterker neerzetten als het alleen maar om stereo in 1 ruimte gaat.

 9. Kristof :

  Misschien ook eens een vergelijking maken met SqueezeBox ?

  Goed idee. Hier gaan we ook eens naar kijken!

 10. De Sonos review is meer een uitstapje. We zijn benieuwd naar jullie mening of jullie dit soort reviews leuk vinden. De volgende review zal weer meer XBMC gerelateerd zijn!

 11. The government allows the ordering of these documents if you
  want to use them for a background investigation. * More than 30% of applicants overstate degrees,
  certifications, previous responsibilities and job titles.

  Many organizations now share such information through industry guilds, making lying on resume to gain advantage not worth its while.

Add Comment Register

Leave a Comment

*