Sonos S3, ZP120 review en XBMC samenwerking

September 6, 2011 by at 13:21 4 Comments

In deze laatste Sonos review bekijken we twee nieuwe apparaten en zullen we onderzoeken hoe Sonos echt een toegevoegde waarde kan zijn aan XBMC. Aan het multi room concept van Sonos en de installatie zullen we niet te veel woorden vuil maken. Uitgebreid positief verslag deden we namelijk al eerder hier en hier.

Van Stassen Hifi kreeg ik de laatste twee telgen uit de Sonos familie opgestuurd; De Zoneplayer ZP120 en de Play: 3.

Zoneplayer ZP120

De Zoneplayer ZP120, zoals hieronder te zien wijkt kwa omvang en mogelijkheden af van de Zoneplayer ZP90. Waar de ZP90 de brug kon leggen tussen een bestaande Hifi installatie heeft de ZP120 meer te bieden. De Zoneplayer ZP120 heeft een ingebouwde klasse-d versterker die 55 watt constant vermogen per kanaal kan leveren. Een bestaande stereo versteker wordt hiermee overbodig. Zoals in het onderstaande plaatje te zien is, is het mogelijk om rechtstreeks twee boxen via koper op de Zoneplayer ZP120 aan te sluiten. Handig voor wie nog boxen heeft liggen of voor wie het vermogen van van de Play modellen niet genoeg is. Verder is er op de ZP120 ook een sub aansluiting te vinden (voor een subwoofer). Minder zware boxen kunnen in dit geval gecombineerd worden met een extra subwoofer. Verder vinden we op de Zoneplayer 120 ook audio ingangen. Hierover later meer.

Play: 3

De Play: 3 is zoals de naam al aangeeft het kleinere broertje van de Play: 5. Waar de Play: 5 nog voorzien was van twee tweeters voor het hoge geluid, twee drivers voor het midden geluid en een woofer, telt de Play: 3 er in dit geval een tweeter, twee drivers en een woofer voor de lagere tonen. De Play:3 doet in de praktijk bijna niet onder voor de grotere Play: 5. Het is indrukwekkend om te zien dat de Play: 3 bijna een zelfde geluid kan produceren als de grotere variant. Alleen de bassen vallen bij de Play: 5 wat zwaarder uit, maar het is toch knap om te zien dat ondanks het veel kleinere formaat het geluid bijna hetzelfde is. Ik zou een ieder die twijfelt toch willen adviseren om te luisteren. Wat wel ontbreekt bij de Play: 3 is de line-in ingang voor wie het geluid over het Sonos netwerk wil dupliceren. Over dat laatste in het volgende hoofdstuk meer!

Sonos meets XBMC

Een van de mooiste opties van Sonos is dat alles met elkaar in verbinding kan staan. We hadden eerder al gelezen dat een Apple Airport Express ook op Sonos kan worden aangesloten. Dit is ook het geval voor een machine met XBMC. In de onderstaande opstelling heb ik mijn Zotac Nvidia ION systeem aangesloten met een set dure Monster kabels op de line-in ingang van het Sonos systeem.

De volgende onderstaande foto laat zien waar het audio signaal vanuit de XBMC machine op het Sonos apparaat binnenkomt. De line-in ingangen zijn in het onderstaande voorbeeld verbonden.

In het Sonos instellingen menu kunnen we vervolgens de Line-In instellingen opzoeken van het Sonos apparaat waarmee de XBMC machine is verbonden. Hier zien we een aantal opties. Een zeer mooie optie is om alle groepen toe te voegen. Na het instellen van deze optie worden alle zones die onderdeel zijn van de Sonos groep voorzien van de muziek die uit de XBMC mediacenter komt. Stel dat de XBMC machine beneden naast een Sonos machine in de woonkamer staat en boven in de slaapkamer is ook een zone aanwezig, dan kunnen we met behulp van deze opties het geluid afkomstig van de XBMC machine door het hele huis laten klinken! Daar komt bij dat per zone het geluid via de volume knop individueel geregeld kan worden. Een youtube video, een muziek clip, geluidsfragmenten, mp3 bestanden kunnen in dit geval naar alle zones worden doorgestuurd. Ook de add-ons van XBMC werken samen op deze manier.

Verder is er een optie Autoplay Volume. Hiermee kunnen we het signaal eventueel versterken of er kiezen om het volume door XBMC te laten regelen.

 

De volgende versie van XBMC krijgt ondersteuning voor het Airplay protocol van Apple. Mocht je Airplay aan je Sonos netwerk willen toevoegen, waarom dan niet via XBMC? De XBMC machine ontvangt in dit geval het Airplay signaal en stuurt het op die manier weer door naar Sonos. Een Airport Express hoeft in dit geval niet worden aangeschaft. We zullen alleen wel op de volgende versie van XBMC moeten wachten, die naar alle verwachting pas eind dit jaar uitkomt.

Roundup

De boxen en de multi-room oplossingen van Sonos zijn een prima match voor de muziek en XBMC liefhebber. Youtube op de televisie bekijken en het geluid tot in de keuken en slaapkamers laten klinken? Heb je een XBMC machine staan en mocht je behoefte hebben om het geluid verder uit te breiden naar eventueel meerdere kamers? Met Sonos kan het allemaal!

Met dank aan Stassen Hifi voor het beschikbaar stellen van de apparatuur voor deze review. Bezoekers van XBMCFreak die geinteresseerd zijn kunnen rekenen op een “speciale” service! Meer informatie is te vinden op http://www.stassen.nl

Comments

 1. lowfi says:

  Het zal allemaal geweldig werken maar ik vind 450 euro voor zoiets simpels als een audio streamer toch vrij pittig.

  http://tweakers.net/pricewatch/238495/sonos-zoneplayer-120-(zp120).html

  Toegegeven hier zit een versterker in maar dat is weer 2.0 dus je echte echte versterker kan je de deur niet wijzen. De versie zonder versterker moet ook nog 340 euro kosten:

  http://tweakers.net/pricewatch/242953/sonos-zoneplayer-90.html

  Exclusief verplichte (??) sonos bridge a 50 euro.

 2. lowfi :

  Het zal allemaal geweldig werken maar ik vind 450 euro voor zoiets simpels als een audio streamer toch vrij pittig.

  http://tweakers.net/pricewatch/238495/sonos-zoneplayer-120-(zp120).html

  Toegegeven hier zit een versterker in maar dat is weer 2.0 dus je echte echte versterker kan je de deur niet wijzen. De versie zonder versterker moet ook nog 340 euro kosten:

  http://tweakers.net/pricewatch/242953/sonos-zoneplayer-90.html

  Exclusief verplichte (??) sonos bridge a 50 euro.

  De prijs is behoorlijk pittig, maar het is meer dan alleen een 2.0 versterker. Het is draadloze streaming naar andere Sonos stations, indexering van alles wat er in het netwerk te vinden is, integratie met Spotify, Airplay en goede intelligentie in het Sonos aansturings-systeem.

  Ik denk dat je het meer bij elkaar zal moeten zien. Alleen een losse ZP-90 of een 120 kopen lijkt me niet zoveel zin hebben. Er zijn dan zeker goedkopere alternatieven te bedenken. Het is meer de samenwerking tussen een aantal Sonos apparaten wat dit concept echt uniek maakt. Het is zeker niet goedkoop, maar eenmaal over op Sonos wil je niet snel meer terug.

 3. lowfi says:

  Ik gebruik zelf het squeezebox (SB) systeem maar omdat ik het idee krijg dat logitech hier misschien niet mee wil door gaan ben ik me ook aan het oriënteren op andere systemen.

  Ik heb zelf een SB receiver en 2 SB radio’s. Dat kost bij elkaar ~350 euro. Wil ik een soort gelijke opstelling van sonos (z90 + 2* play3) ben ik meer dan 900 euro kwijt. De play 3 moet het zonder scherm doen, niet gebruiken dus zonder smartphone/remote, iets wat je niet wil als je zon ding in de slaapkamer of keuken gebruikt bv.

  Last.fm spotify & co doen het ook in SB door de vele plugins die ervoor te krijgen zijn. Audio syncen kan SB ook. Geen tv/xbmc geluid streamen maar het ontgaat mij wat je daaraan hebt zonder beeld. XBMC kan zelf ook video/geluid (synchroon) naar meerdere clients uitsturen. Het is jammer dat logitech interesses meer bij muizen ed ligt wat de toekomst voor SB onzeker maakt.

  Mooi dat sonos maar te duur dus ;)

 4. Zo’n prijs, en zulke beperkte aansluitingen… Leuk die monstercables (really, why?), maar die analoge kabels kunnen nog steeds niet op tegen digitale goedkope S/PDIF of optische kabels.

Add Comment Register

Leave a Comment

*