Pivos DS M3 review

Pivos DS M3 review

Vanuit de XBMC community heb ik een Pivos DS M3 opgestuurd gekregen. Deze Pivos media center is door Pivos zelf aan de community geschonken en via de community weer bij mij terecht gekomen. Hulde dus aan Pivos. De mediacenter, voorzien van Android software was mij al maanden geleden beloofd, maar door vertragingen is deze pas onlangs bij mij binnen gekomen. Een review was ik dus lange tijd schuldig.

De Pivos DS M3 zit verpakt is een mooie verpakking die doet denken aan de verpakking van de AppleTV. Verder valt aan de doos op dat het bedrijf Pivos nauw samenwerkt met de XBMC community. Dit is goed te zien aan de doos, want hierop wordt duidelijk melding gemaakt van uitgebreide ondersteuning voor XBMC. Verder huurt het bedrijf Pivos twee vaste krachten in van het XBMC team om te werken aan goede software.

pivos_m3

De Pivos DS M3 heeft ongeveer dezelfde afmetingen als de AppleTV. Alle aansluitingen zitten aan de achterkant. Wat ontbreekt is een sp-dif aansluiting. Alles loopt dus enkel en alleen over HDMI. In de verpakking zat een Amerikaanse stroom adapter. Deze moet dan met behulp van een converter worden omgezet naar het Europesche stroomnet. Een andere oplossing is om de Pivos van USB stroom te voorzien. Je hebt dan een A naar A usb kabel nodig en een USB oplader zoals deze bijvoorbeeld bij een iPhone wordt geleverd. Verder zit er bij de Pivos een kleine afstandsbediening en wordt er nog een HDMI kabel meegeleverd. De Pivos is wel een stuk kleiner dan de MINIX NEO X5, zoals op de onderstaande foto te zien.

compare

In het kleine kastje zit verder een ARM processor van het type ARM Cortex A9. Verder als GPU een Mali-400 3D processor. Deze GPU heeft 4 cores wat dus voor voldoende afspeelmogelijkheden zou moeten zorgen. De Mali-400 is o.a. ook terug te vinden in de Samsung® Galaxy™ Note serie. Een ander noemenswaardigheid is dat de Pivos DS M3 met Android software is voorzien. Android 4.0, (Ice Cream Sandwich), om precies te zijn. Aan een nieuwere Android versie wordt trouwens gewerkt. Binnen deze Android omgeving zijn ook andere applicaties aanwezig zoals een HTML 5 web browser, Adobe Flash 10.x, Chrome V8, etc.

android_1

Het nadeel van deze opzet is dat voordat we in XBMC zijn aangekomen het lang duurt. Eerst moet het systeem naar Android booten. Dan zijn we al minimaal een minuut onderweg. Vanuit daar moeten we naar de App lijst, om vervolgens XBMC te selecteren. Het opstarten van XBMC duurt ook weer een poos, dus in totaal dan wel een minuut of twee verder.

Over XBMC die standaard geinstalleerd staat onder Android op de Pivos. Dit is een XBMC Frodo (12.0) versie waar hardware versnelling standaard onderdeel van is. Let wel dat als je met eigen XBMC versies onder Android aan de slag gaat de hardware versnelling (libstaight) nog geen standaard onderdeel is van XBMC. Ondanks dat andere websites doen vermoeden is dit nog geen officieel onderdeel. Door te experimenteren met custom Gotham versie van XBMC verlies je dus de kans op hardwarematige versnelling en goede ondersteuning. Zonder de hardwarematige versnelling is het afspelen van video’s zo goed als onmogelijk, want de ARM processing lang niet zo snel als doet vermoeden.

Over XBMC voor Android versie op de Pivos het volgende: Het afspelen van video’s gaat tot 720p goed, maar bij 1080p video’s loopt het beeld soms stroperig. Verder gaat het navigeren door de menu’s soms traag. Of dit te maken heeft met een minder goed doorontwikkelde versie van “XBMC voor Android” of dat Android naast het XBMC systeem te veel aan resources in beslag neemt is mij niet duidelijk.

Het advies wat ik vanuit team-XBMC kreeg is om de Pivos te voorzien van een XBMC-only image. Dit is een kleine buildroot omgeving waar XBMC standaard onderdeel van is. Buildroot is een Embedded Linux omgeving die vaker wordt gebruikt om machines van software te voorzien. De image die ik uit het pivos forum heb gehaald komt van de volgende locatie: “User built nightly XBMC-M3 builds

Door de Pivos met deze image te flashen komt het Android systeem te vervallen en boot het systeem direct door naar XBMC. Het flashen gaat door op de mini sd kaart een image.dmg te plaatsen. Het systeem dient vervolgens opgestart te worden door het tegelijkertijd met een pen te resetten. Gedetailleerde instructies zijn hier te vinden: https://sites.google.com/site/pivosxiosdsxbmcandroidtvmovies/services

Na het booten kreeg ik inderdaad meteen het XBMC opstart scherm te zien en de melding dat alle add-ons één voor één worden voorzien van nieuwe versies. Het starten van het systeem naar XBMC gaat snel en het afspelen van 1080p gaat tot mijn verbazing zeer soepel. CPU en GPU komen dan doorgaans niet boven de 50% uit.

mali01

XBMC op ARMv7 met Mali 400MP GPU. Wat opvalt is het hoge CPU verbruik binnen XBMC, zonder dat er een video wordt afgepeeld. Positief: XBMC verbruikt zeer weinig geheugen.

mali02

Ook het navigeren door het menu gaat merkbaar sneller dan onder Android.

Een van de grote nadelen van de Pivos Media Center is het uitzetten. Door op het aan/uit knopje te drukken van de Pivos schakelt het beeld/tv scherm zich naar zwart, maar blijft XBMC gewoon op de achtergrond doordraaien. Het risico is dan aanwezig dat de XBMC database en bestanden corrupt zullen raken als bijvoorbeeld het stekkerblok wordt uitgezet. Beter is om vanuit XBMC het systeem tot stilstand te zetten, maar dan alsnog blijft het systeem aanstaan en de melding geven dat de stroom ontkoppeld moet worden. Bij het inschakelen van het systeem geldt hetzelfde probleem. Zodra de toevoer van stroom via de adaptor actief is begint het systeem te lopen. Ik vind dit persoonlijk een groot nadeel en hoop dat de makers hiervoor een oplossing weten te bedenken.

Als laatste heb ik een andere skin getest, de zwaardere Aeon nox. Het navigeren door de skin heen is redelijk te noemen al moeten er wel enkele seconde gewacht worden als bijvoorbeeld de Video sectie wordt geopend of wordt gesloten. Eenmaal in de Video sectie gaat het scrollen en laden van de fanarts wel weer redelijk, maar daar moet soms 5 seconde op gewacht worden. In XBMC 13 zitten een aantal verbeteringen om ook het GPU verbruik in de menu’s aan banden te leggen. Met name kleine ARM systemen zullen hier veel voordeel van hebben, al ben ik wel bang dat gebruikers nog minimaal een half jaar moeten wachten op deze nieuwe release.

Aeonnox

Voor de zeer gevorderde gebruikers is het trouwens ook mogelijk om zelf een eigen buildroot in elkaar te draaien: Compiling from Buildroot – Lessons learned of https://github.com/Pivosgroup/buildroot-linux/blob/master/README.md. Hierbij maak je gebruik van de laatste versies van XBMC. Let wel dat Pivos een eigen versie van XBMC in beheer heeft. De versie wijkt trouwens alleen op specifieke onderdelen af van XBMC Frodo.

Binnen het team XBMC zijn we wel aan het overleggen en onderzoeken of het mogelijk is om een Pivosbuntu te bouwen. Een arm distributie waarbij gebruikt wordt gemaakt van Ubuntu als basis. Deze distributie kan mogelijk ook ingezet worden voor andere ARM systemen. Zodra ik meer nieuws heb zal ik een blogpost doen.

Conclusie

Pivos levert een leuke en kleine machine af die in de kern doet wat het moet doen: vloeiend afspelen van Video’s tot 1080p met daarbij goede ondersteuning vanuit Pivos zelf, maar ook vanuit de Community. De software is stabiel en gebruiksklaar. Add-ons en nieuwe skins werken allemaal naar behoren. Navigatie van zwaardere skins is voor de ARM processor soms een probleem. Hopelijk brengt een nieuwe XBMC versie hiervoor een oplossing. Verder zijn de Power on en off problemen wel hinderlijk voor mensen die niet met een verdeelblok werken met schakelaar.

Comments

 1. Robin says:

  Ik vraag me af of dit nou beter werkt dan een raspberry pi. Lijkt mij een beetje hetzelfde qua performance. Al draait aeon nox daar volgens mij helemaal niet op. Al noem ik 5 sec wachten op fanart voor dit apparaat niet redelijk. :-)

 2. Kees says:

  Ik had gehoopt dat navigeren door de menu’s en videolibrary soepel zou gaan, evenals 1080 playback.
  Voor mij reden om nog niet over te stappen naar een ARM based device.

  @Piethein
  Bedankt voor deze nuttige review.
  Werkt DTS 5.1 decoding op de Pivos een beetje, of geeft dit net als op de Raspberry Pi problemen?

 3. Henk says:

  “De Pivos is wel een maatje groter dan de MINIX NEO X5, zoals op de onderstaande foto te zien.”

  Volgens mij is hij juist een maatje kleiner toch?

  Jammer dat hij niet goed uitschakelt, dit wil je wel bij een MC.

  Mooie review!

 4. Robin:
  Ik vraag me af of dit nou beter werkt dan een raspberry pi. Lijkt mij een beetje hetzelfde qua performance. Al draait aeon nox daar volgens mij helemaal niet op. Al noem ik 5 sec wachten op fanart voor dit apparaat niet redelijk. :-)

  Misschien heb ik het niet helemaal goed uitgelegd, maar het laden van de fanarts gaat wel redelijk snel. Wat lang duurt is het wisselen tussen de verschillende “views”. Dus om vanuit de video sectie terug te keren naar het hoofdmenu bijvoorbeeld. Dan staat de Pivos even te stampen. Dit is uiteraard alleen het geval bij de zwaardere skins. De standaard skin loopt wel snel.

 5. Henk:
  “De Pivos is wel een maatje groter dan de MINIX NEO X5, zoals op de onderstaande foto te zien.”

  Volgens mij is hij juist een maatje kleiner toch?

  Goed gezien! De pivos is inderdaad kleiner, zoals op de foto is te zien. Ik heb de tekst aangepast.

 6. Dave Menkehorst says:

  Welke is nu echt aan te raden? Ik zoek een Xbmc player met spdif en soepel 1080p. Iemand een tip?(geen raspberry want die heeft geen spdif

 7. Raymon says:

  Ik heb eigenlijk dezelfde vraag als Dave.
  Ik zoek een XBMC speler met SPDIF.
  NEO X5 of X7???

 8. Greg Marks says:

  Raymon,

  Raymon, Ik heb de Neo X7 gekocht, maar ikkrijg de spdig niet werkend. Hij blijft het geluid maar via de HDMI naar mijn tv sturen. Waarschijnlijk een software issue, maar voorlopig krijg ik het niet werkend.

Add Comment Register

Leave a Comment

*